Ce este parodontologia?

Parodontologia este ramura stomatologiei care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor parodontale, adică ale țesuturilor de susținere ale dinților.

Aceste țesuturi includ gingia, osul alveolar, cementul radicular și ligamentul parodontal. Sănătatea lor este esențială pentru păstrarea dinților pe toată durata vieții.

Parodontologia abordează o gamă largă de afecțiuni, de la gingivită, o inflamație ușoară a gingiilor, până la parodontoză, care implică inflamația severă a gingiilor și distrugerea structurilor de suport ale dinților.

Parodontologia se ocupă și de tratamente estetice gingivale, de regenerarea țesuturilor parodontale pierdute și de plasarea implanturilor dentare.

Parodontoza sau parodontita este o boală inflamatorie cronică care afectează gingiile și structurile de suport ale dinților. În lipsa tratamentului, poate duce la retracția gingiilor, mobilitate dentară și, în cele din urmă, la pierderea dinților.

Progresul către parodontoză începe cu formarea plăcii bacteriene, o peliculă incoloră, lipicioasă, formată din bacterii și substanțe alimentare. Dacă nu este îndepărtată prin periaj și folosirea aței dentare, placa se mineralizează, transformându-se în tartar.

Tartrul și placa irită gingiile, ducând la gingivită. Fără tratament, gingivita poate evolua în parodontită, afectând țesuturile și oasele care susțin dinții.

Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!

Dentanova

Cauze. Simptome. Diagnosticare.

Dentanova

Principalul vinovat în apariția parodontozei este placa bacteriană. Alți factori care contribuie la dezvoltarea și agravarea parodontozei includ:

 • Fumatul
 • Diabetul necontrolat
 • Stresul
 • Predispoziția genetică
 • Medicamentele care reduc fluxul salivar
 • Nutriția deficitară
 • Boli sistemice care afectează sistemul imunitar


Simptomele parodontozei variază în funcție de stadiul bolii și pot include:

 • Sângerarea gingiilor la periaj sau folosirea aței dentare
 • Retracția gingiilor, care face dinții să pară mai lungi
 • Sensibilitate dentară
 • Mobilitatea dinților
 • Halena persistentă (respirație urât mirositoare)
 • Pungi parodontale (spații între gingie și dinte care se adâncesc)

Diagnosticul de parodontoză începe cu un examen clinic detaliat, care include măsurarea adâncimii pungilor parodontale folosind o sondă parodontală. Se efectuează și radiografii pentru a evalua pierderea de os în jurul dinților.

În unele cazuri, poate fi necesară analiza microbiană a plăcii subgingivale pentru a identifica tipurile specifice de bacterii prezente.

Boala parodontală

Metode de tratament

Tratamentul parodontozei are ca obiectiv principal eliminarea cauzelor inflamației și stoparea progresiei bolii. Abordarea terapeutică este adaptată în funcție de severitatea și stadiul bolii, incluzând metode nechirurgicale pentru cazurile ușoare până la moderate și proceduri chirurgicale pentru cazurile avansate.

Metode nechirurgicale:
 • Detartrajul și chiuretajul subgingival sunt proceduri de bază în tratamentul parodontozei. Detartrajul presupune îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartarului de deasupra și de sub linia gingiei, în timp ce chiuretajul subgingival implică îndepărtarea țesutului inflamat din pungile parodontale. Aceste proceduri sunt esențiale pentru reducerea inflamației gingivale și încetinirea progresiei bolii.
 • Irigația subgingivală cu agenți antimicrobieni poate fi folosită pentru a reduce bacteriile din pungile parodontale, complementând detartrajul și chiuretajul subgingival.
 • Tratamentele cu antibiotic local sau sistemic pot fi recomandate pentru a combate infecția bacteriană. Antibioticele locale, sub formă de geluri sau fibre, sunt plasate direct în pungile parodontale, în timp ce antibioticele sistemice sunt administrate oral.
 • Instruirea pacientului în igiena orală adecvată este fundamentală. Pacienții sunt instruiți cum să își îmbunătățească tehnica de periaj și utilizarea aței dentare pentru a controla placa bacteriană.
Metode chirurgicale:
 • Flapul parodontal este o procedură chirurgicală care permite accesul direct la pungile parodontale și la osul afectat, facilitând îndepărtarea mai eficientă a plăcii și a tartarului.
 • Regenerarea țesuturilor ghidată (RTG) este o tehnică avansată care încurajează regenerarea osului și a țesuturilor parodontale pierdute, utilizând membrane biocompatibile.
 • Gingivectomia implică îndepărtarea excesului de țesut gingival pentru a reduce adâncimea pungilor parodontale și a facilita igiena orală.
 • Grefele de țesut moale sunt utilizate pentru a acoperi rădăcinile expuse ale dinților ca urmare a retracției gingivale, îmbunătățind aspectul estetic și reducând sensibilitatea.

Beneficiază acum de tratarea parodontozei într-un mod nedureros, folosind laserul dentar.

Tratamentul cu laserul dentar

Tratamentul parodontal cu laser reprezintă o abordare minim invazivă, modernă, care oferă numeroase avantaje față de metodele tradiționale. Utilizarea laserului în parodontologie a revoluționat tratamentul afecțiunilor gingivale, oferind o metodă eficientă și confortabilă pentru pacient.

Tratamentul cu laser folosește lumină de înaltă intensitate pentru a elimina țesutul infectat din pungile parodontale, a reduce bacteriile și a stimula regenerarea țesuturilor. Laserul permite o precizie ridicată, vizând selectiv țesuturile afectate fără a leza țesuturile înconjurătoare sănătoase.

Avantajele tratamentului cu laser:
 • Precizie și selectivitate: Laserul poate ținti țesuturile afectate fără a deteriora cele înconjurătoare.
 • Minim invaziv: Procedura este mai puțin dureroasă și reduce nevoia de anestezie.
 • Reducerea sângerării: Laserul cauterizează vasele de sânge, minimizând sângerarea.
 • Reducerea inflamației și durerii: Tratamentul cu laser scade semnificativ inflamația și disconfortul post-operatoriu.
 • Stimularea regenerării țesuturilor: Energia laser promovează formarea de nou țesut, accelerând vindecarea.
 • Controlul infecției: Laserul distruge bacteriile și sterilizează zona de tratament.
 • Timp de recuperare scurtat: Pacienții se recuperează mai repede după tratamentul cu laser, cu mai puțin disconfort.

Tratamentul cu laser dentar oferă o soluție avansată pentru managementul parodontozei, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacienților prin proceduri minim invazive și eficiente.

Această tehnologie modernă marchează un pas important în evoluția tratamentelor parodontale, oferind rezultate remarcabile în lupta împotriva acestei boli complexe.

Caz tratat la DENTANOVA

Iată cazul unui pacient cu gingivită cauzată de medicamente.

Pentru această ședință de tratament am efectuat:

 • ⦁ debridarea cavității orale prin detartraj cu ultrasunete și lavaj de soluții antiseptice,
 • ⦁ după care chiuretaj în câmp deschis și închis,
 • ⦁ decontaminare laser,
 • ⦁ excizia cu laserul a burjoanelor gingivale,
 • ⦁ aplicarea cimentului parodontal.
Gingivită
Detartrajul supragingival

Ca metode și tehnici utilizăm următoarele:

Recoltarea de placã subgingivalã.

Detartrajul supragingival, realizat cu ajutorul piesei cu ultrasunete pentru indepãrtarea plãcii bacteriene, a biofilmului și a produșilor acestora, împreună cu lustruirea suprafețelor dentare prin periaj cu pastã de profilaxie.

Laser terapia – decontaminează, stimuleazã procesele reparatorii, formarea colagenului și grăbește vindecarea dupã tratamentul chirurgical.

Masajul gingival – pentru stimularea circulației sangvine în corion și reepitelizare.

Aplicarea cimentului parodontal pentru închiderea plăgii, asigurând protecția acesteia prin aplicarea unui pansament din ciment.

Injectarea plasmei – plasma proaspãt obtinutã de la pacient îi este apoi injectatã acestuia în pungile parodontale și în mucosa mobilã, fiecare procedurã fiind repetatã de 4 ori pentru fiecare, la un interval de 7-12 zile (perioadã în care trombocitele sunt viabile).

Injectare plasmã
Testimoniale

Ce spun pacienții noștri?

Carmen Ungureanu

Profesionalism ,empatie fata de cei. cu probleme stomatologice adevarate,corectitudine in program O adevărată echipă!Mulțumesc d-rei doctor Andra care m-a tratat cu multă îngăduință la suferință .Mai avem de parcurs mult drum de acum încolo! Mulțumesc și spor in munca de specialitate și în viața!


Cătălina Pisică-Vlăsceanu

Recomand pe dr.Andra Urluescu, am ajuns la doamna doctor cand primisem vestea ca nu se mai poate face nimic, pentru o ultima parere si mi a salvat dintii pe care ii credeam deja pierduti. Este rabdatoare, empatica si explica in detaliu tot ceea ce face Multumesc intregii echipe!


Petronela Popa

Dupa o lucrare foarte grea cu extracții , implanturi si alte tratamente care a durat 10 ore, am fost super mulțumită de rezultat. O echipa de medici profesioniști care își fac meseria cu dăruire si pasiune. Prețurile mai mici decât in alta parte. Multumesc mult pentru ca mi-ați dat o șansa să am un zâmbet perfect!


Medicii noștri specializați în paradontologie

Andra Urluescu

Specialist parodontologie
Listă Prețuri - TRATAMENTE PARODONTOLOGIE
Dentanova

Anestezie/ședință

35 lei

Chiuretaj in camp inchis/dinte

150 lei

Chiuretaj in camp deschis/dinte

300 lei

Biostimulare parodontala Laser

100 lei

Alungire coronara -Laser

300 lei

Drenaj abcese parodontale

100 lei

Prețuri PARODONTOLOGIE
servicii stomatologice constanta
dentanova
dentanova
FAQ

Cele mai frecvente întrebări

Odontoterapia se ocupă cu diagnosticarea, prevenirea și tratamentul afecțiunilor dentare conservând cât mai mult din structura naturală a dintelui. Acesta include tratamente pentru carii, restaurări dentare și aplicarea de coroane.

Endodonția, pe de altă parte, este o subspecializare a odontoterapiei care se concentrează exclusiv pe tratamentul afecțiunilor pulpei dentare (nervul dintelui), inclusiv tratamentele de canal.

Durata unui tratament odontoterapeutic variază în funcție de complexitatea cazului și de procedurile necesare. De exemplu, o obturație simplă poate fi finalizată într-o singură vizită, în timp ce tratamentele mai complexe, cum ar fi coroanele sau tratamentele de canal, pot necesita mai multe vizite. Medicul dumneavoastră vă va oferi un plan de tratament detaliat, inclusiv estimările de timp, după evaluarea inițială.

Recomandăm vizite regulate la medicul parodontolog cel puțin o dată la 6 luni. Aceste vizite permit identificarea precoce a oricăror semne ale bolilor parodontale și aplicarea tratamentelor necesare înainte ca afecțiunile să evolueze. În cazuri specifice, unde există un risc mai mare de boală parodontală sau când sunteți deja în tratament pentru parodontoză, medicul dumneavoastră poate recomanda controale mai frecvente.

Îngrijirea zilnică a sănătății orale și menținerea unei bune igiene orale sunt esențiale pentru prevenirea progresiei parodontozei. Acest lucru include periajul de două ori pe zi, utilizarea aței dentare zilnic și clătirea cu un antiseptic bucal recomandat de medic. Cu toate acestea, tratamentele profesionale efectuate în clinică sunt necesare pentru a elimina placa bacteriană și tartarul acumulat sub linia gingiei, care nu pot fi îndepărtate prin metodele de igienă orală de acasă. Prin urmare, vizita la medicul parodontolog este crucială pentru un tratament eficient.

Semnele care indică probleme parodontale și necesită o evaluare profesională includ:

 • - Sângerarea gingiilor în timpul periajului sau utilizării aței dentare
 • - Retracția gingiilor, care lasă rădăcinile dinților expuse
 • - Sensibilitatea dinților sau durerea la masticație
 • - Mobilitatea sau deplasarea dinților
 • - Halitoza (respirația urât mirositoare) persistentă
 • - Pungi parodontale sau spații deschise între gingie și dinți

Ai nevoie urgent de tratament pentru paradontoză?

Un medic specializat îți va propune următorul pas pentru a-ți trata problema după o verificare atentă și minuțioasă.

[#TITLE#]

[#TEXT#]

OK