Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile dentare reprezintă soluții tehnologice de vârf în stomatologie, pentru înlocuirea dinților lipsă, oferind o alternativă durabilă și estetică la punți și proteze.
Acestea sunt structuri compacte, de obicei fabricate din titan, un material biocompatibil care se integrează bine cu osul maxilar, creând o fundație solidă pentru coroana, puntea sau proteza dentară care va fi montată deasupra.
De câte tipuri sunt?
Există mai multe tipuri de implanturi dentare, cele mai comune fiind:
Implanturile endoosoase (sau radiculare), care se inserează direct în osul maxilar. Acestea pot avea diverse forme, dar cel mai frecvent sunt în formă de șurub.
Implanturile subperiostale, mai puțin comune, se așază pe osul maxilar, sub gingie, fiind o opțiune pentru pacienții cu oase mai puțin groase care nu pot suporta implanturi endoosoase.
Atenție! Specificațiile de pe această pagină sunt pentru o informare corectă. NU îți recomandăm să le folosești pentru a-ți pune singur un diagnostic!
Implanturile dentare sunt recomandate pentru o varietate de situații, inclusiv:
- Pierderea unuia sau mai multor dinți din cauza cariilor, parodontitei sau traumei.
- Nevoia de a sprijini punți dentare, eliminând nevoia de a șlefui dinții adiacenți.
- Stabilizarea protezelor dentare, oferindu-le mai multă securitate și confort.
Pacientul ideal pentru implanturi dentare este cel care:
- Are o bună sănătate orală și generală.
- Dispune de suficient os în maxilar pentru a susține implantul.
- Nu suferă de boli cronice care ar putea interfera cu procesul de vindecare.
- Nu este fumător sau este dispus să renunțe la fumat pe durata procesului de vindecare și integrare a implantului.
Tehnologii și Etape
Tehnologia în implantologie a avansat semnificativ, permitând proceduri mai precise și rezultate mai bune. Printre cele mai importante tehnologii se numără:
- Imagistica 3D și planificarea computerizată, care permit o vizualizare detaliată a structurii osoase și o planificare precisă a inserării implanturilor.
- Tehnici de augmentare osoasă, pentru pacienții cu os insuficient, inclusiv grefe osoase și tehnici de regenerare osoasă ghidată.
- Suprafețe implantare avansate, care îmbunătățesc osificarea și reduc timpul de vindecare.
Medicul specialist implantolog va analiza starea danturii și a cavitatii bucale a pacientului, va explica detaliat ce presupune intervenția și opțiunile de tratament disponibile și va recomanda o radiografie dentara (CT) și analize de sânge.
În urma analizării rezultatelor, medicul specialist implantolog recomandă sau nu intervenția chirurgicală.
Intervenția chirurgicală realizează într-o singura zi și aici se inserează implantul.
După 7-10 zile de la intervenție, pacientul revine pentru un control și îndepărtarea firelor. În unele cazuri se așteaptă chiar și 9 luni până când implantul se integrează în os, iar zona se vindecă.
După perioada de vindecare, pacientul revine în cadrul clinicii pentru atașarea bontului de vindecare.
Ultima etapă din cadrul intervenției este etapa de protetică, în care medicul specialist protetician ia o amprentă peste implant și colaborează cu laboratorul de tehnică dentară pentru a realiza coroana dentară.
Urmează evident montarea coroanei dentare care poate fi din materiale ca ceramică, metalo-ceramică sau zirconiu.
Avantaje
- Durabilitate și fiabilitate: Implanturile sunt soluții pe termen lung, cu o durată de viață ce poate depăși 20 de ani cu îngrijirea adecvată.
- Funcționalitate și confort: Spre deosebire de protezele tradiționale, implanturile nu se mișcă în gură, oferind un confort și o funcționalitate superioare.
- Prezervarea osului: Stimulează osul maxilar, prevenind pierderea acestuia care apare în mod normal după pierderea dinților.
- Estetică: Coroanele montate pe implanturi sunt proiectate să imite aspectul și funcționalitatea dinților naturali, îmbunătățind estetica zâmbetului.
- Nu afectează dinții adiacenți: Spre deosebire de punțile dentare, implanturile nu necesită șlefuirea dinților vecini.
Dezavantaje
- Costul: Implanturile pot fi mai costisitoare inițial decât alte opțiuni de înlocuire a dinților.
- Procesul de vindecare: Necesită o perioadă de vindecare care poate dura de la câteva luni până la un an, în funcție de caz.
- Riscuri chirurgicale: Ca orice procedură chirurgicală, există riscuri de infecție, sângerare sau leziuni ale nervilor.
- Necesitatea unei bune sănătăți generale: Anumite condiții medicale sau obiceiuri, cum ar fi fumatul, pot reduce rata de succes a implanturilor.
- Îngrijire și întreținere: Necesită o igienă orală riguroasă și vizite regulate la dentist pentru a preveni complicații.
Caz în care s-a optat pentru Implanturi fixe in 24 de ore
Pacientul s-a prezentat în clinică pentru a rezolva o problemă dentară pe care a amânat-o mai mulți ani.
În urma examinării intraorale și a rezultatului radiologic al maxilarelor, s-a constatat faptul că întreaga dantură se afla într-un stadiu terminal, cu mobilitate dentară foarte mare.
Împreună cu pacientul s-a stabilit un plan de tratament bazat pe o intervenție chirurgicală ce a constat în inserarea a 8 implanturi dentare prin metoda de implant în 24 de ore, la ambele maxilare.
După extragerea dinților afectați și înșurubarea implanturilor, s-au montat sistemele protetice cu ajutorul cărora s-a efectuat amprentarea pentru lucrarea provizorie, urmând ca în următoarele 2-3 zile pacientul să beneficieze de o dantură funcțională, fixă.
Urmând tratamentul și indicațiile oferite de medicul curant, pacientul nu a acuzat dureri ori stare de discomfort, trecând printr-o perioadă de recuperare ușoară.
După 5 luni de la intervenția chirurgicală, pacientul a revenit pentru înlocuirea lucrării provizorii cu cea definitivă, care pe lângă materialele inovative din care este realizată, are o forma estetică foarte naturală.
Urmează sa ne revedem la consultațiile de 6 luni, pentru igienizare și verificarea corectitudinii mușcăturii, etape ce garantează o durată cât mai lungă de viață a lucrărilor protetice și a implanturilor dentare.
Ce spun pacienții noștri?
Profesionalism ,empatie fata de cei. cu probleme stomatologice adevarate,corectitudine in program O adevărată echipă!Mulțumesc d-rei doctor Andra care m-a tratat cu multă îngăduință la suferință .Mai avem de parcurs mult drum de acum încolo! Mulțumesc și spor in munca de specialitate și în viața!
Recomand pe dr.Andra Urluescu, am ajuns la doamna doctor cand primisem vestea ca nu se mai poate face nimic, pentru o ultima parere si mi a salvat dintii pe care ii credeam deja pierduti. Este rabdatoare, empatica si explica in detaliu tot ceea ce face Multumesc intregii echipe!
Dupa o lucrare foarte grea cu extracții , implanturi si alte tratamente care a durat 10 ore, am fost super mulțumită de rezultat. O echipa de medici profesioniști care își fac meseria cu dăruire si pasiune. Prețurile mai mici decât in alta parte. Multumesc mult pentru ca mi-ați dat o șansa să am un zâmbet perfect!
Medicii noștri specializați în paradontologie
Dr. Călin Voinea
Specialist implantologie si protetica dentara